Bijuterii 100% după dorința voastră. Preturi speciale la bijuterii din platină. Puteți reduce valoarea aducând resturi de aur inutile de acasă, valoare asemănător amanet.

Despre Diamante alături de Orodiami

 

Bun venit pe pagina Orodiami.ro dedicată diamantelor!

Dacă ești pasionat de aceste pietre prețioase sau pur și simplu vrei să afli mai multe, ai ajuns în locul potrivit. Intrăm împreună într-o lume de poveste, in care emoțiile dau semnificație diamantelor si gestului de a le oferi celor dragi.

De unde vine denumirea de diamant?

Cuvântul „diamant” provine din grecescul „adamas” care înseamnă indestructibil, invincibil – o denumire perfecta pentru diamant, fiind piatra cu cea mai mare duritate cunoscuta, duritate 10 pe scara Mohs. Este piatra de referință pentru duritate, toate celelalte materiale se evaluează prin comparație cu diamantul.
Chimic, diamantul este format dintr-un singur element:
Carbon – Elementul de bază al vieții pe Pămant. Intr-o structură tridimensională de combinare a atomilor de Carbon, ca un monolit, care asigură duritatea exceptională a diamantului.

De ce oferim diamante?

Diamantele sunt pietre prețioase rare, considerate simboluri ale statului social, iubirii eterne și angajamentului. Tradiția de a oferi un inel cu diamant este profund înrădăcinată în cultură, provenind de la casele regale si nobilime ca simbol al statului social sau însemn al autorității, cum este inelul regal pe care un monarh îl preia de la predecesorul sau la înscăunarea pe tron, alături de coroană si sceptru. dar si ca o forma de apreciere, înnobilare sau recunoștință pentru serviciile aduse.

Tot din istoria regală si nobiliară provine si tradiția oferirii unui inel de logodnă, reprezentând simbolul dragostei barbatului catre iubita sa, o promisiune de căsătorie și devotament pe termen lung. Această asociere cu iubirea romantică face ca diamantele să fie cadouri ideale intre parteneri (soț, soție).

Intre soți de asemenea se oferă bijuterii cadou cu diamante la ocazii speciale: nașterea unui copil, împlinirea unui număr de ani de căsătorie, obținerea unei funcții importante etc.  Oferirea unui diamant poate fi văzută ca un gest de generozitate, iubire, apreciere si recunoștință, demonstrând cât de mult îți pasă de persoana respectivă.

Dar nu putem uita pe ceilalți membri ai familiei: părinți, copii, frați sau surori si iată ca a devenit tradiție a oferi o bijuterie aniversară cu diamant la evenimente majore din viața celor dragi. Începând de la naștere fetițele primesc cercei cu diamante, când sunt de câțiva anișori o mica brățară cu diamante si la vremea majoratului un inel special sau un colier cu diamante. De aici posibilitatile sunt nelimitate.

Părinții (mama in special) primesc astfel de bijuterii cadou cu diamante la ocazii gen aniversarea căsătoriei sau împlinirea unui număr rotund de ani, atât de la soț, cat si de la copii, pentru a își arată iubirea si recunoștința pentru tot ce a făcut in acest timp pentru ei.

Diamantele poartă cu ele o poveste, fie că este vorba despre moșteniri de familie sau momente speciale din viața cuiva. Aceste bijuterii devin adesea simboluri ale legăturilor interumane profunde, mai ales familiale si de castă, fiind transmise din generație în generație, împreună cu povestea lor si a persoanelor implicate, purtând peste timp amintiri valoroase.

În multe culturi, diamantele sunt considerate a avea proprietăți metafizice benefice. Se crede că acestea aduc noroc, protecție și claritate mentală, stimulând creativitatea și încrederea în sine.

Diamantele sunt recunoscute pentru frumusețea lor strălucitoare și eleganța atemporală. Oferirea unei bijuterii cu diamant este adesea asociată cu stilul și rafinamentul, ceea ce le face un cadou dorit nu doar pentru valoarea materială și proprietățile sale, ci și pentru aspectul lor estetic special.

În concluzie, diamantele reprezintă mult mai mult decât simple bijuterii; ele sunt simboluri ale iubirii, angajamentului, valorii personale și legăturilor familiale profunde si al amintirilor purtate peste timp. Oferirea unui diamant celor dragi este un gest plin de semnificație care reflectă sentimente profunde și dorința de a împărtăși momente speciale împreună.

 

Caracteristicile diamantelor: Cei 4C si clasificarea diamantelor

Când dorești sa cumperi un diamant, vânzătorii iți vorbesc mai totdeauna despre cei 4C ai diamantelor. Pentru fiecare diamant de cel putin 0.30ct veti primi un astfeld e certificat international care atesta calitatea si marimea diamantului pentru intreaga lume.
Iată ce înseamnă cei 4C ai diamantelor si importanța lor:

  1. Carats – Carataj sau greutatea diamantuluiCarat vine de la keration – sâmbure de roșcovă, folosite in vechime ca unitate de măsură pentru pietre si produse valoroase in cantități foarte mici. Pare doar o măsură fizică, dar este foarte importantă in evaluarea diamantelor.
    1,00ct = 0,20gr. Subdiviziuni sunt punctele, 1,00ct = 100pt (puncte).
    Astfel un diamant de 0,25ct are 0,05 grame, unul de 0,50ct are 0,10gr.
    Un diamant de 1,00gr are 5.00ct!
    Diamantele se cântăresc înainte de a fi puse pe inel, pandantiv sau altă bijuterie. Exista cântare care măsoară direct in carate.
    Observati in imagine marimea relativa a diamantelor de 0,25ct pana la 1,25ct. Un diamant de 0,25ct are cca. 4mm diametru, unul de 0,50ct are cca. 5mm, iar unul de 1,00ct are cca. 6,5mm in diametru.

  1. Colour – Culoarea diamantuluiScara de culori incepe de la D (perfect incolor) si pana la Z (galben spre maroniu), dupa cums e poate vedea in imagine.Este impartita in 4 clase mari:
  • D, E, FColorless diamante incolore
  • G, H, I, J – Near Colorless aproape incolore
  • K, L, M – Faint – usor galbui
  • N, O, P, R – Very Light – galben foarte deschis
  • S, T, U, V, W, X, Y, Z – Light – galben deschis pana la brun

 

  1. Clarity – Claritatea diamantuluiEste legata de impuritățile (incluziuni) prezente in mod natural in diamant. Cu cat sunt mai puține si mai mici, cu atât diamantul este mai strălucitor si deci mai valoros.
  • I3 – I1Included – incluziuni vizibile cu ochiul liber
  • SI2-SI1Slightly Included – incluziuni mici, vizibile cu ochiul liber la cei cu ochi foarte buni. Restul sub lupa
  • VS2-VS1Very Slightly Included – incluziuni foarte mici, vizibile doar sub lupa 10x
  • VVS2-VVS1Very Very Slightly Included – impurități greu de observat chiar sub lupa de 10x
  • IF – Internally flawless – Fără incluziuni în interior dar cu posibile mici imperfecțiuni pe suprafata diamantului.
  • FL – Flawless – Fără incluziuni interne sau puncte pe suprafață. Reprezintă nivelul maxim de claritate și corespunde diamantelor foarte rare și foarte scumpe.

  1. Cut – Tăietura diamantului

    Taietura diamantului ne da in primul rand forma acestuia. Aceasta depinde de forma diamantului brut, astfel incat sa iasa un diamant cat mai mare din piatra bruta, dar si cat mai valoros. Cele mai cautate sunt diamantele rotunde, taietura brilliant, cu 58 fatete. De taietura tine si simetria diamantului, ambele legate de valoarea diamantului. Toate acestea sunt legate de stralucirea diamantului.
    Un diamant turtit (Shallow) sau cu con adanc (Deep) pierde o parte din lumina ce cade pe fatetele interioare. Diamantul Ideal Cut (taietura ideala) intoarce lumina reflectata pe fatetele interioare ca stralucire catre privitor. Intre aceste 3 variante se clasifica taietura ca mai jos:
  • Poor – slabă
  • Fair – satisfăcătoare
  • Good – bună
  • Very Good – foarte bună
  • Excellent – excelentă 

Alte caracteristici care completeaza clasificarea diamantelor:

  1. Polish – tine de finisarea suprafeței diamantului:
    G (good); VG (very good); EX (excellent)
  2. Symetry – tine de proporțiile diamantului, exprimate ca niște rapoarte, ce dau suprafața vizibilă si strălucirea diamantului.
    G (good); VG (very good); EX (excellent)
  3. Fluorescence – comportamentul la lumina ultravioletă:
    None (fără), Faint (slaba), Medium (medie), Strong (puternică)

  1. Tara de origine – arată ca diamantul este extras dintr-o anume tara, spre a fi informați cumpărătorii, posibil pentru e evita cumpărarea din zone de conflict.
  2. Forma diamantului – este foarte importanta in alegerea pe care o faceti, de aceea o vom trata separat. De evidentiat acum cele mai importante forme in care se prelucreaza a diamantele:
    • Round – rotund
    • Oval – oval
    • Princess – patrat
    • Emerald – dreptunghiular cu un platoul drept si fatete pe margini
    • Pear – Para sau Lacrima
    • Marquise – Marquise, alungit si ascutit.
    • Cushion – Pernuta (patrat cu marginile rotunjite)
    • Asscher – Patrat cu marginile decupate
    • Baguette – forma dreptunghiulara alungita 

 

Iată si cum arată un certificat GIA, emis de Institutul Gemologic American (GIA), cel mai important certificator din lume, in care sunt cuprinse toate informatiile despre care am vorbit mai sus.

Cum se poate afla calitatea unui diamant GIA de oriunde din lume?
Iata cum: se ia codul GIA al diamantului, se introduce pe website-ul gia.edu (https://www.gia.edu/report-check-landing) si veti obtine certificatul GIA al diamantului in format electronic. Pentru 100% siguranta, codul GIA este scris cu laserul direct pe diamant, pe fateta laterala (girdle sau brau, centura) si se poate citi cu un microscop. 

Meniu Principal